Ga de stilte in en word vrij


Jeroen Witkam


categorieën:   Boeddhisme
isbn: 9789056703585
uitvoering: paperback
aantal pagina's: 208
druk: 1
verschijningsdatum: 25 Jul 2022
datum herhaling: 15 Jul 2021
status:  Uitverkocht
prijs: € 22,75

Wie de zenweg gaat, bevindt zich op een heel persoonlijke tocht. Jeroen Witkam is een ervaren gids die wegwijzers aanreikt door het stuikgewas en poorten toont op plaatsen waar ogenschijnlijk het pad ophoudt. Hij gebruikt daarbij oude zenmethoden zoals koans en de ‘tien plaatjes van de os’, maar ook wijsheid van het enneagram, de christelijke woestijnvaders en de Bijbel.

 

Dit boek is ontstaan uit teisho’s, korte toespraken die inleiden op de meditatie en die het proces van verstilling bevorderen. Ze roepen op, nodigen uit en moedigen aan om vol te houden. Het boek wil de lezer laten kennismaken met deze bevrijdende dynamiek en uitnodigen ook zelf het proces van verstilling binnen te gaan. Het richt zich tot iedereen die geïnteresseerd is in meditatie. Voor wie de zenweg reeds gaat, biedt het kostbare aanwijzingen de bekende methode verder te verdiepen.

 

Ga de stilte in en word vrij kwam aan bod in deze nieuwsbrief.

NBD | Biblion 3 February 2017

In deze uitgave zet de auteur de lijn in eerdere werken als Zitten in stilte (2009) voort van het verbinden van joods-christelijke en oosterse spiritualiteit (met name zenboeddhisme), voor het merendeel ontstaan uit korte toespraken als inleiding op meditatie (teisho's). Als voormalig abt van het klooster Maria Toevlucht in Zundert introduceerde hij namelijk reeds in de jaren zeventig onder invloed van onder meer H.E. Lassalle (1898 - 1990) zenmeditatie en bezocht zenscholen in het oosten.

 

Ook hier wil hij een brug slaan tussen de persoonlijke mystieke zoektocht van de westerling en de dito zoektocht naar het ware, goddelijke zelf van de zentraditie (eerste hoofdstuk). Die ontdekkingstocht via het lichaamscentrum en het overstijgen van de begrenzende, automatisch reagerende eigenschappen ervan, om uiteindelijk tot universeel, niet oordelend mededogen te komen (hoofdstuk 2) wordt geïllustreerd door de zen -verzen -en -prentenreeks 'Het temmen van de os' (hoofdstuk vier), afgesloten door een hoofdstuk van zen-koans. Dit doet hij op een voor een breed publiek heldere, eigenzinnige wijze. Die ligt voor de met de oostere literatuur bekende lezer in de interpretatie van de westerse bijbelse en vooral mystieke literatuur(Jan van Ruusbroec).

Login of registreer om een recensie toe te voegen.