U kunt met iDeal betalenmilindaplus verzendt via TNT

Oosterse wijsheid – Westerse renaissance


I am all, a cosmic vision of man

H. Leewens


categorieën:   Oosterse filosofie / Filosofie (algemeen) / Persoonlijke ontwikkeling
isbn: 9789062710133
uitvoering: Paperback
aantal pagina's: 253
druk: 4
verschijningsdatum: 17 jan 2023
status:  Leverbaar
prijs: € 21,95

Dit boek is een bewerking van I am all – a cosmic vision of man van Sudhakar S. Dikshit. Het is een ongebruikelijk boek. De oorspronkelijke tekst van de inmiddels overleden Indiase zakenman, S.S. Dikshit verscheen in 1988.

Hans Leewens vertaalde en vulde aan met inleidingen en kanttekeningen. S.S. Dikshit schreef een prachtige uiteenzetting van de Vedische filosofie zoals die door hem in de loop der jaren werd gehoord. En wat belangrijker is, kennelijk in de praktijk gebracht: een praktische filosoof; heldere taal en heldere motieven. OOSTERSE WIJSHEID – WESTERSE RENAISSANCE is een prachtig boek dat uitnodigd tot eerbiedige reflectie.
Hans Leewens is erin geslaagd om de Vedische filosofie dichter bij het westerse denken te brengen. Het kan gelezen worden als een 'afrekening' met het dogmatische en fundamentalistische in de drie profetische godsdiensten en dan met name het gemak waarmee in het christendom en de islam over God als persoon wordt gesproken. Hoe werden en worden – helaas tot vandaag de dag aan toe – in de naam van de wrekende God c.q. Allah ongelovigen en tegenstanders gestraft en gedood?
Het westerse denken is toe aan een wezenlijke omslag. Van enerzijds te devotioneel en hinkend op primitieve religieuze archetypen en anderzijds – deels als reactie daartegen – te rationeel, naar contemplatief. Dat beschouwelijke, reflectieve bestond zeker bij de eerste kerkvaders, de woestijnvaders en in de gnose. Maar het werd gekneveld door de kerk en de Staat vanaf de 4e eeuw. Het lijkt op het punt om te herleven in een tijdperk dat wel als 'spiritueel' of 'post-religieus' wordt benoemd.
Het boek ademt de verwachting van een 21e eeuwse westerse renaissance onderbouwd door oosterse wijsheid. De hoop is dat het ook en vooral de 'pragmatische generatie (1971-1985)' zal aanspreken. Een renaissance-generatie die verlangt naar het universele, wars van dogma's en religieuze rituelen.
Dit boek is vooral bedoeld als hulpmiddel bij de persoonlijke ontwikkeling. Het is ontstaan vanuit een praktijk van ruim 25 jaar begeleiding van individuen op zoek naar hun bestemming. In die praktijk van outplacement, loopbaanbegeleiding en coaching van duizenden kwam praktische filosofie relevant aan het licht.

Er zijn nog geen recensies geplaatst.

Login of registreer om een recensie toe te voegen.