Oog in oog met jezelf

Gouden Lijst

Martin Kalmthout


categorieën:   Persoonlijke ontwikkeling / Psychologie
isbn: 9789062711277
uitvoering: paperback
aantal pagina's: 160
druk: 1
verschijningsdatum: 31 mrt 2017
status:  Leverbaar
prijs: € 21,50
prijs e-book: € 8,99
ledenprijs e-book: € 7,19

Psychotherapeut Martin van Kalmthout is ervan overtuigd dat zelf een ‘goed’ leven leiden het beste is wat je kunt bijdragen aan een betere wereld. Als je met jezelf aan de slag gaat, heeft dit een uitstraling op je directe omgeving, maar ook op de verdere wereld: het kan het verschil maken bij alles wat je daar doet.


Oog in oog met jezelf gaat over persoonlijke verandering. Het is een uitnodiging om door zelf te denken, te zoeken en te ervaren te komen tot inzicht en verandering.

 

Beginnend met de psychologische wortels van de ellende in de wereld, richt het boek zich vervolgens op de vraag wat je leven de moeite waard maakt en hoe je dat zelf in je eigen leven kunt realiseren.

 

De afzonderlijke hoofdstukken kunnen goed apart gelezen en herlezen worden. Je kunt het boek openslaan, een onderwerp kiezen en stilstaan bij de vraag wat de tekst bij je oproept en concreet voor je betekent.

 

Diepgaand persoonlijk psychologisch onderzoek gaat in dit boek hand in hand met een speurtocht naar wat wezenlijk en blijvend is in het leven.

 

Oog in oog met jezelf kwam aan bod in deze nieuwsbrief…

Claude Missiaen in Tijdschrift Persoonsgerichte Experimentiƫle Psychotherapie, jaargang 55, 4/2017, pag. 238 10 januari 2018

Inleiding

De Katholieke Universiteit van Leuven hanteerde enkele jaren geleden de verrassende slogan: 'Ontdek jezelf, begin bij de wereld'. Oog in oog met jezelf brengt ons helemaal terug naar de oorspronkelijke boodschap: 'Verbeter de wereld, begin bij jezelf'.

Van Kalmthout heeft de psychotherapiewereld een schat aan kennis en wijsheid bezorgd, o.a. met zijn boeken Psychotherapie, het bos en de bomen, Persoonsgerichte Pschotherapie en Psychotherapie en de zin van het bestaan^. Deze keer hanteert hij een heel ander concept. Ook de doelgroep is veel breder dan zijn vroeger werk. Oog in oog met jezelf bevat 25 korte hoofdstukjes, ze beslaan telkens een vijftal bladzijden.

 

Inhoud

In deel I vinden we de 'moeilijke' thema's: geweld, eenzaamheid, emoties, egoïsme, illusies, dood, zinloosheid. Deel II biedt soelaas door mogelijkheden tot verandering aan te reiken: onderzoek, dialoog, zelfreflectie, autonomie, echtheid, waarheid, liefde, inzicht. Om te eindigen met: Een betere wereld. Deze hoofdstukjes zijn miniatuurtjes, mijmeringen, soms opgeweld vanuit het hart, soms meer onderbouwd door de ratio. Ze volgen grosso modo een zelfde stramien: de openingsscene biedt een sfeerbeeld met een voorbeeld uit het leven (of uit de psychotherapie) gegrepen, dan volgen enkele beschouwingen rond hoe het besproken fenomeen - psychologisch - in zijn werk gaat en bij het anfronden komt de boodschap: kijk naar jezelf, word je bewust van je iegen mechanismes, zoek de gulden middenweg, wacht niet op de ander voor een oplossing.

 

De auteur nodigd ons uit om in relatie met al deze (wereld-)problemen op zoek te gaan naar het goede leven, een deugdzaam leven, zoals we dat van Aristoteles en andere klassieke filosofen aangereikt gekregen hebben. Finaal blijft deze mix overeind: liefde, waarheid, echtheid en zingeving. 

 

Het vertrek- en eindpunt van elke behandelde thematiek is steeds: jezelf. Toch vervalt de auteur niet in puur navelstaren, de topics worden immers opgentrokken naar het omgevings- en wereldgebeuren, bijvoorbeeld naar strijdende religies of falende politieke systemen. Dit maakt het trouwens soms wat donker, vooral in het eerste deel.

 

Bespreking

Opvallen is de directe aanspreekstijl: jij! De auteur wil mij als lezer duidelijk maken dat het gaat over mij en hoe ik mij verhoud tot mezelf en mij omgeveing. Door zo dicht 'op mijn huid te ziten' ervaar ik sommige passages als enigszins belerend. In de bijdrage over Zin verandert de jij-aanspreking voor een korte passage in de ik-vorm, hier laat de auteur even rechstreeks in zijn ziel kijken. Uiteraard leren we ook veel over het wereld- en mensbeeld van Van Kalmthout doorheen de hele tekst.

Zo loopt de boeiende dialectiek tusen verbondenheid en autonomie al een rode draad door het boek heen. Ook opvallend is de ruimte die oude patronen toegewezen krijgen, 'conditioneringen' waar we ons van moeten ontdoen. De auteur heeft ook een duidelijke visie op God: God is een illusie, God bestaat niet, toch niet als 'Onze-Lieve-Heer in de hemel'. Tegelijk houdt hij een warm pleidooi om het goddelijke in onszelf te realiseren, en ons bewust te zijn van 'dit grote wonder'/ Echtheid, waarheid en liefde vormen de basisingrediënten voor deze goddelijke potentie.

 

Een boekje over existentiële thema's om met mondjesmaat te lezen, in je op te nemen en te laten doorsijpelen.

Jaap Schuurman (huisatrs) in Medisch Contact, jaargang 72, 30 november 2017, pag. 23 10 januari 2018

Psychotherapeut Martin van Kalmthout heeft ook een sterke existentieel geïnspireerde achtergrond. in Oog in oog met jezelf snijdt hij thema's aan als eenzaamheid en zinloosheid. In deel 1 van het boek wordt de lezer gestimuleerd na te denken over de eigen psyche. Hoe het eigen leven vorm te geven, komt in deel 2 aan bod. 


In een bondige stijl worden thema's als verbondenheid, echtheid, liefde, vrijheid en zin besproken. De auteur kiest daarbij voor de 'je-vorm', waardoor de lezer sneller wordt aangesproken, daarmee rechtdoend aan de opdracht die psychologie en filosofie ons van oudsher stellen: jezelf kennen. Als het om zingeving gaat ontbreekt het ons in het medisch jargon aan woorden en concrete invulling. De voorbeelden van Van Kalmthout werken daarom persoonlijk en beroepsmatig verrijkend voor ons gesprek met cliënt/patiënt. Mogelijk ook geschikt om uit te lenen aan sommige gesprekspartners.

NBD | Biblion 27 juni 2017

Dit boek is geschreven door psychotherapeut dr. Martin van Kalmthout en getuigt van zijn interesse in het werk van de psychotherapeut Carl Rogers en dat van Jiddu Krishnamurti (1895 - 1986), de uit India afkomstige spiritueel leraar. In dit kader wordt het ‘religieuze’ niet langer beschouwd als het exclusieve domein van de traditionele religies, maar als een inspiratiebron voor iedereen die op eigen kracht op zoek gaat naar de zin van zijn bestaan.

 

Het boek bevat korte essays (die steeds beginnen met een praktijkvoorbeeld), die aanzetten tot een eerlijk psychologisch zelfonderzoek en speurwerk naar het wezenlijke in het leven. Het overwegende motto is: zelf een ‘goed’ leven leiden is het beste dat je kunt bijdragen aan een betere wereld. Zelfkennis gebeurt aan de hand van thema’s als: geweld, relaties, dood, liefde, geluk en een betere wereld.

 

De in een prettige stijl en op een vlotte manier geschreven afzonderlijke hoofdstukken, die apart gelezen en herlezen kunnen worden, vormen samen een harmonisch geheel. Een fijn boek, geschikt voor iedereen die van zijn leven het beste wil maken. 

Login of registreer om een recensie toe te voegen.