Stralend in de wereld*


De vijf Tibetaanse wijsheden in het dagelijks leven

Sebo Ebbens


categorieën:   Tibet / Tibetaans boeddhisme
isbn: 9789056702915
uitvoering: paperback
aantal pagina's: 160
druk: 1
verschijningsdatum: 17 mei 2013
status:  Leverbaar
prijs: € 19,25

Welke wijsheden zijn bij jou het best ontwikkeld? Waarin kun je jezelf verbeteren? Volgens het Tibetaans boeddhisme bezit ieder mens vijf wijsheden: aanwezigheid, helderheid, rijkdom, passie en actie. De meeste mensen zetten vaak maar twee of drie wijsheden in. Spiegel jezelf aan de vijf wijsheden en zie waar je nog in kunt groeien. 

Sebo Ebbens heeft de wijsheden bewerkt tot vijf stijlen die we kunnen toepassen in het dagelijks leven. Zijn stelling is dat we gelukkig worden als we ons alle vijf stijlen eigen maken en in balans brengen. We kennen onszelf hierdoor beter en weten hoe we onze persoonlijke kwaliteiten naar boven kunnen halen. Inzicht in de vijf stijlen helpt ons ook om mededogend te zijn naar onszelf. We kunnen hierdoor onze zwakheden beter benoemen en accepteren. Tot slot helpt de kennis van de vijf stijlen ons ook in de omgang met anderen. 

Sebo Ebbens 9 februari 2015

Beluister het intevieuw met Sebo Ebbens openomen voor het programma De Nachtgast van de BOS,

zie: http://www.bosrtv.nl/uitzending.aspx?lIntEntityId=1839 of http://radio.omroep.nl/f/263550/

D.P.W. Wildschut NBD Biblion 12 september 2013

Dat de auteur thuis is in zowel de wereld van het onderwijs als het boeddhisme, maakt dit boek tot een prettig geschreven, helder, inspirerend werk voor iedereen die nog meer uit zichzelf en het dagelijkse leven wil halen. 

 

De vijf Tibetaanse wijsheden in het dagelijkse leven, daar draait het om. En die vijf wijsheden, dat zijn de ‘vijf stijlen’ (aanwezigheid, helderheid, rijdkom, passie, actie). Wie zich de vijf stijlen eigen maakt, kent zichzelf en weet op een meer effectieve manier om te springen met de chaos van alledag en alles wat daarbij komt kijken en ons niet zelden uit het lood brengt. 

 

De korte, overzichtelijke hoofdstukken nodigen uit tot reflectie en beoefening. Het werk zou dan ook gezien kunnen worden als een uitnodigend lees- en werkboek, en bevat tevens een uitgebreide literatuurlijst, een bijlage die ingaat op Shamatha-meditatie en de verschillende aspecten van de vijf stijlen en een register.

Login of registreer om een recensie toe te voegen.