Houden van wat je haat*


leren omgaan met interne en externe vijanden

Sharon Salzberg, Robert Thurman


categorieën:   Boeddhisme (algemeen) / Gezondheid / Persoonlijke ontwikkeling
isbn: 9789056703080
uitvoering: paperback
aantal pagina's: 170
druk: 1
vertaler: Marian de Heus
verschijningsdatum: 16 jun 2014
eerste uitgave: Love your enemies
status:  Uitverkocht
prijs: € 22,75

Hoe kunnen we omgaan met moeilijke mensen en lastige situaties? We geven vaak anderen de schuld van ons lijden en zien hen als onze vijanden. Maar hoe zit het met onze interne vijanden, zoals zelfkritiek en destructieve impulsen? Wat te doen met onze obsessies en neiging tot piekeren? We zoeken bondgenoten in wijsheid, tolerantie en liefde. Ongeacht welke vijanden we als individu hebben, de methode en het proces om deze te overwinnen is hetzelfde: liefdevolle vriendelijkheid en de wens dat alle wezens gelukkig mogen zijn is een klassieke boeddhistische les.

In Houden van wat je haat putten Sharon Salzberg en Tenzin Robert Thurman uit oude spirituele wijsheid, de moderne psychologie en de nieuwste neurowetenschappelijke inzichten om ons te leiden in het omgaan met lastige mensen en situaties. In de vorm van een toegankelijk oefenboek bieden de auteurs praktische methoden voor het transformeren van onze relatie met onze vijanden. Thurman, docent van Columbia University en voormalig Tibetaans boeddhistische monnik, brengt traditionele lessen in de praktijk. Salzberg deelt haar kennis en praktijkervaring als één van Amerika’s meest toonaangevende meditatieleraren.

ParaVisie 24 oktober 2014

Wil de echte vijand opstaan?


Juist nu de wereld in brand lijkt te staan met conflicthaarden in Afrika, het Midden-Oosten en Oekraïne, verschijnt de Nederlandstalige versie van Love your enemies. Precies op het juiste moment dus! Volgens de auteurs, gespecialiseerd in meditatie en boeddhistisch onderricht, kunnen wij onze vijanden op een zachte manier uitschakelen. Namelijk met behulp van liefde, geduld en verdraagzaamheid. Klinkt vergezocht? Niet als we een andere kijk op vijandschap aannemen, zoals Salzberg en Thurman in hun boek doen. Want uiteindelijk hebben we geen vijanden, stellen zij: 'Een ander wezen kan ons geluk niet in de weg staan, want waarachtig geluk komt van binnen-uit.' Daarom gaat een belangrijk deel van hun boeiende boek over die andere vijand; die in onszelf. (NB)

NBD Biblion 15 oktober 2014

Dit boek valt op in het enorme aanbod van boeken met een boeddhistische inslag. Het is geschreven door twee personen die hun sporen verdiend hebben op dit gebied en allebei net iets anders toevoegen aan dit boek; een werk dat nu meer dan ooit zal aanspreken, kijkende naar alle strijd die in en om ons heen gaande is -ook tussen groeperingen. De auteurs geven in het dagelijks leven gezamenlijke lessen en dat doen zij in dit boek eigenlijk ook. Direct een prachtig voorbeeld van de kracht van verbondenheid dus, wat naadloos aansluit op de bood schappen en wijsheden die de auteurs uitdragen. Korte. prettig leesbare hoofd stukken. Tekst wordt - in een eigen lettertype -afgewisseld met nuchtere, concrete en tot de verbeelding sprekende lessen uit het boeddhistische canon en de persoonlijke ervaring van Tenzin Robert Thurman. Geschikt voor iedereen die wil afrekenen met 'vijanden'. Bevat een appendix met praktische oefeningen voor thuis. Vrij compacte druk, kleine letter.

 

Recensent: D.W.P. Wildschut

Login of registreer om een recensie toe te voegen.