(e) Leer denken wat je wilt denken (e-book)

Gouden Lijst
Basisboek zentraining

Rients Ritskes


categorieën:   Zen
isbn: 9789056703189
uitvoering: ePub
druk: 2
verschijningsdatum: 17 jun 2014
status:  Leverbaar
prijs e-book: € 8,99
ledenprijs e-book: € 7,19

Rients Ritskes beschrijft in dit boek op systematische wijze de achtergronden die elke serieuze geïnteresseerde in zen moet kennen. De helderheid van dit boek doet recht aan zowel de complexiteit van de filosofie als de eenvoud van zen. Traditionele begrippen zoals verlichting en koans worden ontsloten op de praktische wijze die Ritskes eigen is. De fysieke kant van zen komt aan bod in de vorm van herkenbare informatie over stress- en gelukshormonen en het belang van de houding tijdens meditatietraining. De mentale kant van zen wordt zichtbaar in hoofdstukken over de taal van symbolen en over het verwerken van ervaringen. Nieuw voor ons taalgebied is de diepgaande uitleg over het begrip Nen. Dit is het kleinste moment van zuivere aandacht dat bewust stuurbaar is. Ook komt de relatie tussen zen en mindfulness aan de orde en wordt het dilemma van een ‘te groot of te klein’ ego opgelost. Ritskes schept met zowel beeldende anekdotes als verhelderende theorie een integraal overzicht van de zentraining. Dit boek is met name bedoeld als achtergrond voor zenleraren in opleiding, maar ook zeer bruikbaar voor serieuze zenstudenten en als cursusboek.

 

Reacties van lezers:

 

Leer denken wat je wil denken las ik in anderhalve dag uit. Het is een vlot geschreven boek dat ook de minder toegankelijke elementen van zen heel begrijpelijk maakt. Het boek is praktisch, niet zweverig, en staat vol aardige voorbeelden. Tijdens het lezen krijg je het gevoel mee te kijken over de schouder van een zenmeester met een 35 jaar rijke ervaring.

—Prof. dr. Ap Dijksterhuis, schrijver van ‘Het slimme onbewuste’

 

Ik heb Leer denken wat je wil denken in één ruk uitgelezen. Veel nieuwe inzichten! Mooi, dus.

—Joost de Vries, neurochirurg UMC Nijmegen

 

Dit boek heeft mij een aantal verrassende nieuwe inzichten gegeven over de samenhang van lichaam, denken, voelen en handelen. Filosofie en zenboeddhisme komen overeen in hun verlangen naar inzicht en zien beide onwetendheid als de oorzaak van lijden. Rients Ritskes laat echter overtuigend zien dat voor het wegnemen van die onwetendheid de praktijk en de ervaring van zen een meer effectieve weg biedt dan filosoferen alleen.

—Dr. Miriam van Reijen, filosoof en auteur van o.a. het boek ‘Spinoza. De geest is gewillig, maar het vlees is sterk’

 

Leer denken wat je wil denken is het helderste boek over zen dat ik in jaren heb gelezen. Een bemoedigende aansporing voor iedereen om niet langer je leven te leiden vanuit een onbewust verleden. Begin nu!
—Prof. Hans Thijssen, decaan Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen, Radboud Universiteit

 

Een boek met originele en doordachte invalshoeken op zaken als bijvoorbeeld 'spontaniteit' en 'jezelf zijn'. Eindelijk een andere visie die eens niet zo hedonistisch, maar wel leuk is!
— Prof. dr. Paul van der Velde, hoogleraar Aziatische Religies

Er zijn nog geen recensies geplaatst.

Login of registreer om een recensie toe te voegen.