Leer voelen wat je wilt voelen (pb)


Zenvol omgaan met emotie

Rients Ritskes


categorieën:   Zen / Persoonlijke ontwikkeling / Psychologie
isbn: 9789056702724
uitvoering: paperback
aantal pagina's: 336
druk: 6
verschijningsdatum: 28 feb 2024
eerste uitgave: 2012
status:  Leverbaar
prijs: € 22,75

Rients Ritskes beschrijft in dit boek hoe zen helderheid kan scheppen in de verwarrende werkelijkheid van gevoelens en emoties. Door dit inzicht kunnen we er mee spelen in plaats van er het slachtoffer van te worden. De definities die worden gegeven zijn even eenvoudig als vernieuwend en scheppen de duidelijkheid waaraan in onze emo-cultuur dringend behoefte is. Waar de westerse psychologen over elkaar heen duikelen met steeds ingewikkelder theorieën, kan iedere lezer zich in deze uiteenzetting herkennen en in de praktijk toetsen en toepassen.


Het is een bijzonder boek omdat traditioneel emoties en gevoelens niet of nauwelijks ter sprake komen in zenboeddhistisch perspectief. Velen hebben ook de indruk dat het in zen en meditatie in het algemeen juist zou gaan om het onderdrukken ervan. Dit boek maakt duidelijk dat het tegendeel eerder het geval is en hoe zen beoefening bij kan dragen tot het veel beter om gaan met gevoelens, (over-)gevoeligheid en emoties. Niet door ze te onderdrukken, maar juist door ze te onderzoeken. Het boek leest als een soort reisgids door je eigen bewustzijn en gevoelswereld en is bedoeld voor iedereen die hierin de weg beter wil leren kennen. Ritskes’ bekende nuchtere en duidelijk manier van schrijven, onderbouwd met veel praktisch voorbeelden en adviezen, zorgt ervoor dat iedereen zich snel thuisvoelt in de wereld van emotie en gevoel.

NBD Biblion 13 januari 2015

Vaak weten we helemaal niet hoe we ons voelen, we nemen dit gewoon niet waar. Denken is daarnaast in onze westerse cultuur overgewaardeerd. Volgens de auteur en zenleraar kan ieder levend wezen voelen, want dit is de interactie tussen buiten en binnen. Maar wat het volgens hem nog interessanter maakt is onze reactie of interactie daarop. Ongemerkt laten we ons sturen door wensen en verlangens. Wanneer men dit bij zichzelf door zenmeditatie gaat bemerken, kan men zich focussen op wat men eigenlijk ten diepste wil. Dit heeft ingrijpende en positieve gevolgen op ons leven. Aan de hand van tal van voorbeelden wordt het verschil tussen voelen, gevoelens en emoties uitgelegd.

 

Dit boek is het vervolg op ‘Leer denken, wat je wilt denken’ van dezelfde auteur. Bevat een voorwoord, een inleiding, uitleg over de meditatiehouding, geraadpleegde literatuur en een trefwoordenregister. Met duidelijke illustraties over meditatiehouding en een denkmodel. Deel twee van het basisboek zentraining.

 

Recensent niet vermeld

Login of registreer om een recensie toe te voegen.