Het verborgen licht

Gouden Lijst
Verhalen van 25 eeuwen verlichte vrouwen

Florence Caplow, Susan Moon


categorieën:   Boeddhisme / Boeddhisme en het Westen
isbn: 9789056703639
uitvoering: paperback
aantal pagina's: 528
druk: 1
vertaler: Piet Hermans
verschijningsdatum: 26 jun 2017
eerste uitgave: The Hidden Lamp
status:  Uitverkocht
prijs: € 29,95
prijs e-book: € 14,99
ledenprijs e-book: € 11,99

Er zijn nog exemplaren beschikbaar via de webshop van Zen.nl


Het verborgen licht is een verzameling van honderd koans en verhalen van boeddhistische vrouwen, vanaf de tijd van de historische Boeddha tot vandaag. In deze bijzondere en unieke verzameling bevinden zich tientallen leerverhalen die eeuwenlang onbekend zijn gebleven.

 

De teksten die hierin zijn samengebracht geven op een indrukwekkende manier expressie aan de verworven vrijheid van een leven zonder angst en beklemming en zijn in hun frisheid ongekend relevant voor zowel mannen als vrouwen hier en nu. In de bladzijden van dit boek ontmoeten we nonnen, leken die beoefenen temidden van het drukke familieleven, bekende leraren die geroemd worden door de keizer en oude vrouwtjes die thee verkopen langs de kant van de weg.

 

Elk verhaal gaat vergezeld van een beschouwing door een hedendaagse vrouwelijke leraar – vaak in de vorm van een persoonlijk antwoord op het oude verhaal, waardoor het opnieuw tot leven komt voor de moderne lezer – en wordt afgesloten met een meditatie-opdracht, een uitnodiging tot verdieping en verder onderzoek. Het verborgen licht geeft eindelijk een stem aan alle vrouwen die ons voorgingen op het boeddhistische pad naar vrijheid en verlichting.

Massage Magazine, vakblad voor wellness & therapie, nr 5/'17 (pag. 5) 10 januari 2018

Het verborgen licht van Florence Caplow en Susan Moon is een verzameling van honderd koans en verhalen van boeddhistische vrouwen, vanaf de tijd van de historische Boeddha tot nu. In deze unieke verzameling bevinden zich tientallen leerverhalen die eeuwenland onbekend zijn gebleven. De teksten die in dit boek zijn samengebracht geven expressie aan de verworven vrijheid van een leven zonder angst en beklemming, en zijn in hun firsheid ongekend relevant voor zowel mannen als vrouwen. 

 

Elk verhaal gaat vergezeld van een beschouwing door een hedendaagse vrouwelijke leraar en wordt afgesloten met een meditatieopdracht, een uitnodiging tot verdieping en verder onderzoek. 

NBD | Biblion 1 november 2017

Unieke verzameling van 100 verhalen en koans (openbare afkondigingen) van boeddhistische vrouwen die 25 eeuwen bestrijken, dus vanaf de tijd van de historische boeddha tot en met het heden. Het is in meerdere opzichten een opmerkelijke en actuele bundel: het is een belangrijke aanvulling op de voornamelijk door mannen overheerste leerverhalen (die vaak het vooroordeel bevatten dat vrouwen niet verlicht konden of mochten raken), het representeert alle boeddhistische tradities uit 13 verschillende landen, betreft niet alleen nonnen maar ook leken (van mythische, via bekende leraren tot en met vrouwen die ogenschijnlijk een alledaags leven leiden). 

 

Elk leerverhaal bevat een of meer beschouwingen van hedendaagse vrouwelijke leraren (met 16 extra beschouwingen uit de Duitse eiditie uit 2016). Ondanks de zeer diverse inkleuring (van stichtelijk tot en met humoristisch) is de leerweg er voornamelijk een van behulpzaam ‘toestaan’, waarbij zelfs verwarring en lijden stappen o pde weg naar verlichting zijn. De bijdragen zijn niet chronologisch, maar intuïtief-resonerend gegroepeerd. Een aanwinst voor het genre. 

Login of registreer om een recensie toe te voegen.