Je leven waarderen*


De essentie van zenbeoefening

Taizan Maezumi Roshi


categorieën:   Zen
isbn: 9789056701079
uitvoering: Paperback
aantal pagina's: 192
druk: 1
vertaler: Myriam van Gils
verschijningsdatum: 15 apr 2005
eerste uitgave: Appreciate Your Life
status:  Leverbaar
prijs: € 19,25

Je leven waarderen is de eerste bundeling van zenlessen van Taizan Maezumi Roshi (1931-1995), één van de Japanse zenmeesters, die zen in het midden van de twintigste eeuw naar het westen brachten. Het is tevens de eerste keer dat het werk van deze belangrijke hedendaagse zenmeester in een Nederlandse vertaling verschijnt. Maezumi Roshi was de oprichter van het Zen Center Los Angeles (ZCLA) en het Zen Mountain Center in Idyllwild, Californië. Deze korte, inspirerende uiteenzettingen werpen in sprekende, voor hem karakteristieke taal een helder licht op zenbeoefening. Ze gaan onder andere in op zazen, koans, hoe je leven op te vatten als het leven van de Boeddha en de fundamentele kwestie van leven en dood.


Maezumi Roshi had tijdens de laatste vijfendertig jaar van zijn leven duizenden westerse leerlingen, en hij en zijn opvolgers stichtten zencentra in de Verenigde Staten, Europa en Zuid-Amerika. Je leven waarderen brengt de lezer in contact met Maezumi Roshi's bijzondere geest, zijn unieke wijze van onderrichten en zijn tijdloze inzichten in het beoefenen van zen.

Nooit beperkte hij zich tot het overbrengen van ideeën: zijn teisho - de zentoespraken die hij zowel wekelijks als tijdens retraites gaf - maakten bij zijn leerlingen zeer persoonlijke vragen los. Maezumi Roshi drong er bij zijn leerlingen altijd op aan deze vragen op het eigen leven te betrekken. Zoals hij vaak zei: 'Wees intiem met je leven.'

Je leven waarderen bevat geen onderricht of instructie in traditionele zin. Het zijn schriftelijke weergaven van de teisho van de meester: levende presentaties van zijn directe ervaring van zenrealisatie. Maezumi Roshi had een onwankelbaar vertrouwen in zijn studenten en hun capaciteit om hun ware natuur te realiseren, elk op zijn of haar eigen moment en plaats. Hij paste zijn teisho niet aan het niveau van inzicht van zijn gehoor aan. In plaats daarvan onthulde hij deze ware natuur steeds opnieuw. Hij dwingt ons daarmee de beperkingen die we onszelf opleggen te overstijgen en in het grenzeloze universum van de waarheid te duiken. Deze teisho zijn kristalheldere juweeltjes van zeninzicht, die bedoeld zijn om ons in ons diepste wezen te raken, voorbij elk intellectueel begrip.

Er zijn nog geen recensies geplaatst.

Login of registreer om een recensie toe te voegen.