Het web van wijsheid


Inleiding tot de Abhidhamma

Frits Koster


categorieën:   Theravada / Abhidhamma
isbn: 9789056701062
uitvoering: Paperback
aantal pagina's: 248
druk: 2
verschijningsdatum: 15 mei 2005
status:  Uitverkocht
prijs: € 21,50

Lang voordat men zich in het Westen begon te verdiepen in het functioneren van de menselijke geest, was men in het boeddhisme al op hoog niveau bezig met het ontwikkelen van een psychologische wetenschap. Deze kennis is in de loop van de eeuwen uitgegroeid tot een zeer grondige en gedetailleerde analytische wetenschap die ook wel Abhidhamma of 'de hogere leer' van het boeddhisme wordt genoemd. In Azië behelst de studie van de Abhidhamma een kloosterstudie van ruim zeven en een half jaar. Deze verfijnde psychologische kennis is in het Westen nog maar nauwelijks doorgedrongen.


Frits Koster heeft zich in Thailand en Birma enkele jaren mogen verdiepen in de Abhidhamma. Op een eenvoudige en voor westerse mensen toegankelijke manier behandelt hij in Het web van wijsheid een aantal belangrijke thema's uit deze analytische wetenschap. In het boek staan vier onherleidbare realiteiten centraal, namelijk het bewustzijn, metgezellen van het bewustzijn, materiële verschijnselen en de verlichtingservaring. Voor lezers die niet of minder vertrouwd zijn met het boeddhistische gedachtegoed worden als achtergrondinformatie ook andere thema's belicht, zoals de wet van kamma, het stervensproces, wedergeboorte en de vier Nobele Waarheden. Ten slotte wordt aandacht geschonken aan de waarde van de Abhidhamma voor de westerse wereld.

Het web van wijsheid vormt een toegankelijke gids voor iedereen die geïnteresseerd is in de werking van de menselijke geest. Het boek biedt een rijke kennismaking met de fascinerende wereld van de Abhidhamma: een oude maar zeer actuele en accurate spiegel van ons bestaan.

Er zijn nog geen recensies geplaatst.

Login of registreer om een recensie toe te voegen.