Stilte in beweging*


T'ai Chi en Qi Gong als innerlijke weg

Linda Myoki Lehrhaupt


categorieën:   Yoga, T'ai Chi
isbn: 9789056701918
uitvoering: Paperback
aantal pagina's: 256
druk: 1
vertaler: Myriam van Gils
verschijningsdatum: 17 okt 2008
eerste uitgave: T’ai Chi as a Path of Wisdom
status:  Leverbaar
prijs: € 22,75

Aan de hand van inspirerende verhalen over haar eigen leven en dat van haar studenten laat Linda Lehrhaupt zien hoe T’ai Chi een weg kan zijn naar zelfontdekking en spirituele groei.

 

In tegenstelling tot de meeste boeken over T’ai Chi en Qi Gong die zich doorgaans beperken tot praktische instructies voor de uitvoering van de verschillende ‘vormen’, biedt Stilte in beweging een persoonlijke kijk op deze intrigerende martiale kunst. In hun pogingen de verschillende lichaamshoudingen onder de knie te krijgen, worden T’ai Chi-studenten vaak geconfronteerd met twijfel, frustratie, competentiestrijd en het verlangen zich te meten met anderen – allemaal problemen die zich ook voordoen in het gewone alledaagse leven. De auteur toont hoe deze en andere moeilijkheden waardevolle kansen bieden tot dieper gewaarzijn en het besef van de opvallende continuïteit tussen het beoefenen van T’ai Chi en het gewone leven.

 

Ieder onderdeel van het boek bevat praktische oefeningen bedoeld om de T’ai Chi-bewegingen beter te leren begrijpen. In een handige appendix worden vaak voorkomende vragen beantwoord, zoals: hoe vind ik een goede T’ai Chi-leraar en hoe vind ik de juiste balans met mijn gezinsleven.

NBD | Biblion 8 juni 2010

Deze publicatie bevat nu niet eens een droog overzicht van de bewegingen van de Chinese bewegingskunst taji en qigong, maar biedt een inspirerende en leerzame kijk op de mogelijkheden tot persoonlijke groei ervan. Door het aanvaarden van de moeilijkheden die men bij beoefening tegenkomt (frustratie, twijfel, competentiestrijd) als een onlosmakelijk en wezenlijk onderdeel ervan kan men soortgelijke obstakels in het dagelijks leven makkelijker aan. De deskundige auteur (naast taji -volgens de methode van Cheng Mang Ch'ing- en qigong beoefende ze ook intensief zen en mindfulness) gaat in haar behandeling van de zeven basisbewegingen in evenveel hoofdstukken (inclusief oefeningen) uit van haar eigen ervaring en die van haar studenten, wat veel leesplezier oplevert. Ze richt zich meer op de geest dan de techniek, wat de sfeervolle illustraties benadrukken. Handig is ook het afsluitende hoofdstuk met antwoorden op de belangrijkste vragen over het onderwerp. Deze bijzondere invalshoek maakt het niet alleen een must voor de beoefenaars, maar tevens geschikt voor een breed lezerspubliek.

(NBD|Biblion recensie, J. Hodenius)

Login of registreer om een recensie toe te voegen.