Mindfulness voor kleuters


oefeningen en lessen voor in de klas

Inez van Goor


categorieën:   Mindfulness
isbn: 9789056703509
uitvoering: paperback
aantal pagina's: 96
druk: 1
verschijningsdatum: 18 jan 2017
status:  Uitverkocht
prijs: € 16,95

De maatschappij waarin we leven wordt steeds drukker. Dit heeft zijn weerslag op kinderen. Ze zijn onrustig en kunnen zich op school vaak moeilijk concentreren. Ook in de kleuterklas is dit merkbaar. Kleuterjuf Inez van Goor bedacht een manier om mindfulness in de kleuterklas te integreren, teneinde aan de noodkreet om meer rust in de klas tegemoet te komen. Voor het onderwijstijdschrift Praxisbulletin stelde ze lessen samen die zijn afgestemd op de leerbehoefte van kleuters en het kleuterprogramma. Zo wordt er onder andere ingespeeld op de rijke fantasie en verbeeldingskracht van kleuters, en op het in kleutergroepen nog altijd populaire werken met thema’s. Met behulp van ademoefeningen, zintuiglijke oefeningen, yoga en natuurwandelingen leren kleuters het contact met hun stille kern te hervinden, om zo tot meer rust en concentratie te komen. In dit boek zijn alle lessen die Inez voor het Praxisbulletin schreef gebundeld en uitgebreid, zodat zoveel mogelijk kleuterleerkrachten en kleuters kunnen profiteren van de effecten van mindfulness.

 

“Bij kleuters wordt de basis gelegd voor hun verdere schoolcarrière en toekomst, dus kan je niet vroeg genoeg beginnen met ze te leren hoe ze de rust kunnen vinden om zich optimaal te kunnen concentreren, zodat ze de leerstof goed in zich kunnen opnemen.”De Mindfulness voor…-reeks kwam aan bod in deze nieuwsbrief.

NBD | Biblion 14 april 2017

Praktische handleiding voor mindfulness met kleuters in de klas. De auteur schreef het boek vanuit haar zorg over de toenemende druk op kinderen, de toename van prikkels en de daardoor toegenomen onrust in kleutergroepen en moeheid onder kleuters. Vanuit haar eigen ervaring met mindfulness schreef ze dit boek met praktische oefeningen en lessen voor leerkachten die met kleuters werken.

 

In het boek zijn voor elk seizoen opgenomen een inleidend verhaal, diverse soorten oefeningen: ademhalingsoefeningen, zintuiglijke oefeningen, yogaoefeningen en natuurwandelingen, met daarbij uitleg hoe ze toe te passen. De oefeningen zijn afgestemd op de behoefte van de kleuters: er is een balans tussen actief en passief leren en er wordt ingespeeld op fantasie en verbeeldingskracht. Doel van het programma is kleuters helpen om meer tot rust en concentratie te komen en meer het contact met hun ‘stille kern’ te hervinden. 

 

De auteur is leerkracht op een basisschool en ze publiceert in diverse vaktijdschriften over mindfulness en het belan daarvan. In dezelfde opzet verscheen onder andere Mindfulness voor kinderen van Trees van Hennik. Het boek met enige zwart-witillustraties eindigt met tips om verder te werken en een lijst met literatuur en websites. Voor leerkrachten en kleuters. 

Login of registreer om een recensie toe te voegen.