Het kostbare ogenblik


Wat de dood voor het leven kan betekenen

Margrit Irgang


categorieën:   Boeddhisme (algemeen) / Zen / Oosterse wijsheid / Spiritualiteit (algemeen)
isbn: 9789056703561
uitvoering: paperback
aantal pagina's: 128
druk: 1
vertaler: Piet Hermans
verschijningsdatum: 14 okt 2016
eerste uitgave: Die Kostbarkeit des Augenblicks
status:  Uitverkocht
prijs: € 16,95

Waarom hebben we zoveel angst voor de dood? Waarschijnlijk omdat we de waarheid van de vergankelijkheid halstrarrig blijven negeren. Maar bij wie daar niet voor wegloopt, krijgt het hier en nu een heel nieuwe glans. Alles wordt dan kostbaar, niets verdient het om achteloos behandeld te worden, alles is belangrijk: het begin van een nieuwe dag, de roep van een vogel, het tikken van de regen tegen het raam, de stralen van de zon. Het leven is waardevol, uur na uur. Dat is wat de dood ons leert.

 

Aan de hand van inspirerende verhalen uit de verschillende religieuze tradities, persoonlijke observaties en ervaringen ontvouwt Margrit Irgang in haar nieuwste boek een troostrijk perspectief op de vaak rauwe werkelijkheid en weet zij haar lezers telkens weer te overtuigen van de wonderbare schoonheid en kracht van het hier en nu!

 

Margrit Irgang beoefent sinds 1984 zen, o.a. bij Thich Nhat Hanh. Ze geeft cursussen over aandacht en spiritualiteit en maakt veelbeluisterende redio-uitzendingen. Zij is auteur van talrijke boeken en kreeg verschillende onderscheidingen, onder andere de Rome-prijs Villa Massimo.

 

Het kostbare ogenblik kwam aan bod in deze nieuwsbrief.

NBD | Biblion 24 januari 2017

Een Duitse schrijfster ontvangt het bericht dat haar broer van 53 jaar in Amerika ongeneeslijk ziek is. Drieënhalf jaar geleden, op haar 52ste, heeft ze hem en nog een andere broer voor het eerst gevonden na een speurtocht. Ze heben eenzelfde vader, die al jong uit haar leven is verdwenen. Ze beschrijft haar reactie en haar gevoelens over het verlies, over de angst, het gemis en vooral de verbondenheid die ze met haar broer voelt. Hiervoor put ze krracht uit zen, soefisme, Inuits, meditatie, magnetisme en christendom. Spanningsboog is of ze wacht met naar hem toegaan op zijn verjaardag, die hij mogelijk niet haalt, of dat ze eerder gaat. Haar schoonzus en schoonfamilie hebben een ferm christelijk geloof en lijken de naderende dood niet te accepteren. Een stroom van openhartigheid die ze van zich af schrijft.

 

Mogelijk biedt het boek de lezer troost om te lezen hoe deze vrouw vanuit boeddhisme en andere levenswijsheid met afscheid omgaat. 

Login of registreer om een recensie toe te voegen.