Het pompeblêd en de lotus


J.H. Halbertsma – Het buddhisme en zijn stichter (1843)

Henk Blezer (red.) i.s.m. Marcel Poorthuis & Fred Gales


categorieën:   Boeddhisme (algemeen)
isbn: 9789056704025
uitvoering: paperback, geïllustreerd
aantal pagina's: 240
druk: 1
verschijningsdatum: 25 okt 2020
status:  Leverbaar
prijs: € 24,95

De eerste publicatie in het Nederlands over het boeddhisme dateert, voor zover bekend, uit 1843. ‘Het buddhisme en zijn stichter’ van de doopsgezinde predikant dr. J.H. Halbertsma (1789-1869) verscheen in een oplage van 50 exemplaren en werd, gesigneerd door de auteur, verspreid onder vrienden en relaties.

Halbertsma probeerde in zijn geschrift een parallel te trekken tussen Boeddha en Christus; een nieuwe benadering die een kantelpunt betekende in hoe men destijds tegen het boeddhisme aankeek. Nu, 175 jaar later, is het boeddhisme in Nederland gemeengoed geworden en is de naam Halbertsma nog niet vergeten.

De bijdragen in dit boek schetsen de context en het tijdsbeeld waarin de publicatie van Halbertsma is ontstaan, met bijzondere aandacht voor de boeiende en soms obscure randverschijnselen waardoor deze historische tekst ook voor de hedendaagse lezer tot leven komt. Ten slotte wordt ook de positie en de geschiedenis van het boeddhisme in Nederland onder de loep genomen.

Dit is de eerste uitgave in de reeks ‘De geschiedenis van het boeddhisme in Nederland’ en komt tot stand in samenwerking met het Nederlands Boeddhistisch Archief (NBA).

Er zijn nog geen recensies geplaatst.

Login of registreer om een recensie toe te voegen.