Het angsthaasje


Een jataka verhaal uit India

Jan Thornhill


categorieën:   Kinderboeken
isbn: 9789056701017
uitvoering: Gebonden, geheel in full-colour geïllustreerd
aantal pagina's: 32
druk: 2
vertaler: John Riedijk
verschijningsdatum: 02 sep 2014
eerste uitgave: The Rumour
status:  Leverbaar
prijs: € 14,75

In een groot bos van mangobomen en palmen woont een haasje dat piekert over van alles en nog wat. Een echt angsthaasje. Op een dag ligt hij op zijn lievelingsplekje onder de grootste mangoboom te soezen en te piekeren als er uit de boom een mango valt, vlak achter hem, op een verdroogd palmblad. Door het krakend geluid denkt het haasje onmiddellijk aan een aardbeving en slaat op de vlucht. In zijn kielzog neemt hij alle hazen op zijn vlucht mee, en vervolgens alle wilde zwijnen uit het struikgewas, en alle herten uit het moerasland, en alle tijgers uit het woud, en alle neushoorns uit het kreupelbos, tot de reusachtige groep van duizenden en duizenden vluchtende dieren op de grote open vlakte komt. Daar houdt een jonge, wijze leeuw hen staande. Met het angsthaasje op zijn rug gaat de leeuw de weg terug naar de plek van de vermeende aardbeving, terwijl de andere dieren in bange afwachting op de vlakte achterblijven...

Het angsthaasje is een naverteld Jataka verhaal uit India. Jataka verhalen zijn te vergelijken met fabels en worden al meer dan 2500 jaar gebruikt om te leren over delen, medeleven en wijsheid.

De vertelling wordt met prachtige, eenvoudige en kleurrijke illustraties in samenhang met de tekst opgebouwd, waardoor zowel de (voor)lezers als de luisteraar(tje)s steeds opnieuw meegesleept zullen worden in het ritme van beelden en woorden.

De laatste bladzijde van het boek bevat boeiende informatie over de verschillende dieren die in het verhaal een rol spelen.

Koorddanser 29 januari 2015

Angst is een slechte raadgever. Zo wist men blijkbaar duizenden jaren geleden al. Want Het Angsthaasje dat deze boodschap op een speelse manier overbrengt, is een naverteld Jakarta-verhaal uit India. Deze verhalen zijn te vergelijken met fabels en worden al meer dan 2500 jaar gebruikt. In veel van de Jakarta-verhalen verschijnt de Boeddha als een dier ten tonele. In dit verhaal gaat het om een leeuw die een op hol geslagen dierenmenigte kalmeert. Wat is het geval: een haasje raakt door een onbeduidend voorval overtuigt  van de aanstaande ondergang van de wereld en sleept in zijn paniek duizenden dieren met zich mee. Hun wilde tocht kan alleen tot staan worden gebracht door de stoïcijnse leeuw. Hij is het die uiteindelijk de bron van alle onrust identificeert en zodoende de rust terugbrengt in het woud. De prachtige tekeningen en herhalende verteltrant maken dit prentenboek - onder het mom 'je bent nooit te jong om te leren' - uitermate geschikt als voorleesboek. De boodschap is in deze tijd van hypes en massahysterie relevanter dan ooit.

 

Recensent: Niels Brummelman

BewustZijn magazine 23 september 2014

Eens, lang geleden, leefde er in het verre India een haasje. Het maakte zich overal zorgen om, zelfs over het feit dat zijn ogen groen waren. Op een dag deed hij zijn middagdutje en piekerde over wat er met hem zou gebeuren als de wereld verging. Precies op dat moment viel er achter hem een rijpe mango op een dor palmblad. Het klonk zo luid dat het haasje gilde van angst en zeker wist dat nu zijn laatste uurtje geslagen had. Hij rende er vandoor, zonder ook maar een moment om te kijken. Een andere haas zag hem voorbij schieten en vroeg wat eraan de hand was. ‘De wereld vergaat!’ schreeuwde het angsthaasje, en zo begon de ene na de andere haas mee te rennen, totdat er wel duizend hazen samen door het bos stoven. Dat werd gezien door een everzwijn en alles herhaalde zich, en wel duizend everzwijnen holden tenslotte mee. De herten voegden zich erbij, de tijgers, de neushoorns, en toen… op een open vlakte stond daar ineens een leeuw. Hij brulde: ‘Waarom rennen jullie zo?’ Iedereen stond van schrik stil. En niemand wist het, totdat het angsthaasje zich meldde, maar dat had eigenlijk niets gezien. De leeuw stelt voor op onderzoek uit te gaan en zo wordt het gerucht ontzenuwd. Iedereen kan met een gerust hart naar huis.

Het angsthaasje is een Jataka-verhaal uit India en heeft eenzelfde functie als bij ons een fabel, een toegankelijke vorm om kinderen en volwassenen te vertellen over belangrijke waarden van het menselijk leven, zoals goed en kwaad, medeleven en samen delen. In veel Jataka-verhalen verschijnt de Boeddha als een dier.

Ik blijf maar denken aan een ánder gerucht dat helaas vele meelopers in Nederland heeft gekregen: ‘Al die buitenlanders pikken jullie banen af, en jullie huizen, en jullie veiligheid!’ Waar is de Hollandse leeuw die brult, onderzoekt en laat zien wat voor onzin dit is? Dat het niet meer gaat over ‘ik’ maar over ‘wij’? Die overtuigend aantoont dat angst in je hoofd zit en alleen opgelost kan worden door gewoon te kijken naar wat er écht aan de hand is?

Kinderboekbespreking nr. 23

NBD | Biblion 8 juni 2010

In een groot bos leefde eens een haasje dat zich bang maakte voor van alles en nog wat: een echt angsthaasje. Als hij op een dag een geluid hoort, is hij bang dat de wereld vergaat en slaat op de vlucht. Op zijn vlucht neemt hij andere dieren mee: hazen, everzwijnen, herten, tijgers en neushoorns. Als ze op een lege vlakte aankomen, houdt een jonge, wijze leeuw hen tegen. Samen met de leeuw gaat het angsthaasje terug naar de plek waar het allemaal begon en wat blijkt? Er is eigenlijk helemaal niets aan de hand! Deze Indiase vertelling (een naverteld Jataka-verhaal) wordt voornamelijk via grote, felkleurige illustraties verteld. Daarnaast speelt de zich steeds herhalende tekst een belangrijke rol voor de jonge lezer/luisteraar. Naast het beleven van dit mooie stapelverhaal kunnen lezer en luisteraar samen in gesprek gaan over de diepere bedoeling ervan: hoe kun je angst leren hanteren en wat is wijsheid in sommige situaties? Het boek sluit af met informatie over de dieren die in het verhaal een rol spelen. Jammer genoeg zonder verdere informatie over schrijver/illustrator. Prachtige uitgave voor thuis en op school - een prentenboek dat je, vanuit een andere cultuur, wat leert over het leven en over jezelf! Vanaf ca. 5 jaar.

(Biblion recensie, Hannelore Rubie)

Login of registreer om een recensie toe te voegen.