U kunt met iDeal betalenmilindaplus verzendt via TNT

De verzameling van thematisch geordende leerredes 2


Het Deel der oorzaken (Nidāna-Vagga)

Breet, Jan de & Janssen, Rob


categorieën:   Theravada / Pali-canon
isbn: 9789056702304
uitvoering: gebonden met stofomslag
aantal pagina's: 384
druk: 1
verschijningsdatum: 03 feb 2011
eerste uitgave: Saṃyutta-Nikāya (12-21)
status:  Leverbaar
prijs: € 34,95

Dit boek bevat een integrale vertaling van het tweede Deel van de Saṃyutta-Nikāya, ‘De verzameling van thematisch geordende leerredes’ van de Boeddha. De Saṃyutta-Nikāya is in de traditionele telling – na de Dīgha- en de Majjhima-Nikāya – de derde verzameling (nikāya) van de Sutta-Piṭaka: de ‘mand’ (piṭaka) van leerredes (sutta’s) die aan de historische Boeddha en zijn belangrijkste leerlingen worden toegeschreven. Deze verzameling maakt deel uit van de Pali-Canon en vormt samen met de Vinaya-Piṭaka (de ‘mand’ van de orderegels) en de Abhidhamma-Piṭaka (de ‘mand’ met scholastieke teksten) het corpus van gewijde geschriften van de Theravāda. Deze Pali-Canon of Tipiṭaka (‘drie manden’) bevat de oudste bewaard gebleven geschriften van de boeddhistische traditie.

De Saṃyutta-Nikāya bevat 2904 sutta’s, verdeeld over uit 56 boeken (saṃyutta’s) die elk een bepaald thema behandelen. In de vele, vaak zeer korte sutta’s van de Saṃyutta-Nikāya, worden de radicale inzichten van de Boeddha in de menselijke natuur naar voren gebracht en wordt zijn unieke weg naar geestelijke bevrijding uit het lijden in deze wereld getoond.

 

In dit tweede Deel, het Nidāna-Vagga, ‘Het Deel der oorzaken’, zijn 10 boeken opgenomen. De rode draad door dit Deel is de ‘keten van voorwaardelijk ontstaan’ (paṭiccasamuppāda). Het eerste en tevens langste boek is hier geheel aan gewijd. In de andere negen boeken worden thema’s van uiteenlopende aard aan de orde gesteld, zoals het effect van ‘doorbrekend inzicht’ op de gesteldheid van de mens, de achttien ‘elementen’ waaruit de menselijke persoonlijkheid is samengesteld en de gigantische omvang van het lijden tijdens vele wedergeboorten, met de aansporing zich daar nu uit te bevrijden. Ook leren we de persoonlijkheid van enkele belangrijke leerlingen van de Boeddha nader kennen.

 

NBD | Biblion 3 februari 2017

Integrale vertaling van het tweede deel van de vijfdelige Samyutta-Nikaya, de 'verzameling van thematisch geordende leerredes' van de Boeddha. In dit deel van de Sanyutta-Nikaya staat het concept 'paticcasamuppada' ('de keten van het voorwaardelijke ontstaan') centraal. Het eerste van de tien in dit deel opgenomen 'samyutta's' (boeken) is hier geheel aan gewijd.

 

Andere onderwerpen zijn: het effect van inzicht op de menselijke gesteldheid; de menselijke persoonlijkheid; het lijden; de persoonlijkjeid van enkele leerlingen van de Boeddha, en de relatie tussen de Boeddha en zijn zoon Rahula.

 

Met inleiding, noten, appendices en registers. Naast de groeiende maar meestal slecht gedocumenteerde, populaire literatuur over het boeddhisme, is deze reeks een rijke bron van verantwoorde basis-informatie van blijvend hoge kwaliteit: een verademing! Deel 1 is 'Het deel der verzen'; het derde deel is 'Het deel der geledingen'

Login of registreer om een recensie toe te voegen.