U kunt met iDeal betalenmilindaplus verzendt via TNT

De verzameling van middellange leerredes 1


De eerste vijftig leerredes (Mūlapaṇṇāsa)

Breet, Jan de & Janssen, Rob


categorieën:   Theravada / Pali-canon
isbn: 9789056700966
uitvoering: Gebonden
aantal pagina's: 560
druk: 3
vertaler: Jan de Breet & Rob Janssen
verschijningsdatum: 01 mrt 2004
eerste uitgave: Majjhima-Nikaya (1-50)
status:  Leverbaar
prijs: € 34,95

Dit boek bevat een integrale vertaling van het eerste deel van de Majjhima-Nikāya (MN), ‘De verzameling van middellange leerredes’ van de Boeddha. De Majjhima-Nikāya is in de traditionele telling – na de Dīgha-Nikāya – de tweede verzameling (nikāya) van de Sutta-Piṭaka: de ‘mand’ (piṭaka) van leerredes (sutta’s) die aan de historische Boeddha en zijn belangrijkste leerlingen worden toegeschreven. Deze verzameling maakt deel uit van de Pali-Canon en vormt samen met de Vinaya-Piṭaka (de ‘mand’ van de orderegels) en de Abhidhamma-Piṭaka (de ‘mand’ met scholastieke teksten) het corpus van gewijde geschriften van de Theravāda. Deze Pali-Canon of Tipiṭaka (‘drie manden’) bevat de oudste bewaard gebleven geschriften van de boeddhistische traditie.

De Majjhima-Nikāya bevat 152 ‘middellange’ leerredes van de Boeddha en is vooral gericht op de gemeenschap van boeddhisten en laat met name nieuwe bekeerlingen kennismaken met de grondslagen van de Leer en de boeddhistische praktijk.
 
Dit deel (Mūlapaṇṇāsa) bevat de eerste vijftig leerredes (sutta’s 1-50), die ingedeeld zijn in vijf hoofdstukken (vagga’s) van tien. Er worden uiteenlopende onderwerpen in behandeld. Een aantal leerredes is autobiografisch en geeft informatie over de levensloop van de Boeddha die elders in de Canon ontbreekt. Zo verhaalt het Ariyapariyesana-Sutta (MN 26) van zijn zoektocht naar verlichting en van de bekering van de eerste vijf leerlingen na zijn ontwaken. Ook maken we kennis met zijn twee leraren, Āḷāra Kālāma en Uddaka Rāmaputta, die hij onbevredigd verliet.
 
De vertaling wordt voorafgegaan door een algemene inleiding in het vroege boeddhisme, die de lezer vertrouwd maakt met het levensverhaal van de Boeddha en de belangrijkste elementen van zijn Leer, waaronder de oude meditatievormen.

NBD | Biblion 8 juni 2010

Het negende deel van de altijd verzorgde uitgave in de serie 'klassieke tekstbibliotheek' behandelt het eerste deel - de eerste vijftig sutta's - van de voor het eerst rechtstreeks en integraal vanuit het Pali in het Nederlands vertaalde en in drie delen te verschijnen verzameling middellange leerredes (Majjhima-Nikaya). Deze is samen met vier andere verzamelingen - waaronder de reeds eerder door dezelfde auteurs vertaalde 'Digha-Nikaya'*, de verzameling lange leerredes - onderdeel van de zogenaamde Sutta-Pitaka (Mand der leerredes) van de Pali-Canon, de enig volledig bewaard gebleven canon van het vroege boeddhisme. Bevat de Digha-Nikaya nogal veel verhalende elementen, Indische mythologie en kosmologie, de Majjhima-Nikaya richt zich bijna volledig op de filosofische uiteenzetting van de leer en de praktische beoefening van meditatie. Daarnaast maken de meer uitgebreide algemene inleiding op het vroege boeddhisme, de wederom leerrijke annotaties bij de leerredes zelf en de begrippen-, namen- en gelijkenissenregisters deze belangrijke brontekst nog toegankelijker.

(Biblion recensie, J. Hodenius)

Login of registreer om een recensie toe te voegen.