U kunt met iDeal betalenmilindaplus verzendt via TNT

De verzameling van thematisch geordende leerredes 5


Het grote deel (Mahā-Vagga)

Breet, Jan de & Janssen, Rob


categorieën:   Theravada / Pali-canon
isbn: 9789056702335
uitvoering: Genaaid, gebonden met stofomslag
aantal pagina's: 648
druk: 1
vertaler: Jan de Breet & Rob Janssen
verschijningsdatum: 01 nov 2013
eerste uitgave: Saṃyutta-Nikāya (45-56)
status:  Leverbaar
prijs: € 34,95

Dit boek bevat een integrale vertaling van het vijfde Deel van de Saṃyutta-Nikāya, ‘De verzameling van thematisch geordende leerredes’ van de Boeddha. De Saṃyutta-Nikāya is in de traditionele telling – na de Dīgha- en de Majjhima-Nikāya – de derde verzameling (nikāya) van de Sutta-Piṭaka: de ‘mand’ (piṭaka) van leerredes (sutta’s) die aan de historische Boeddha en zijn belangrijkste leerlingen worden toegeschreven. Deze verzameling maakt deel uit van de Pali-Canon en vormt samen met de Vinaya-Piṭaka (de ‘mand’ van de orderegels) en de Abhidhamma-Piṭaka (de ‘mand’ met scholastieke teksten) het corpus van gewijde geschriften van de Theravāda. Deze Pali-Canon of Tipiṭaka (‘drie manden’) bevat de oudste bewaard gebleven geschriften van de boeddhistische traditie.

De Saṃyutta-Nikāya bevat 2904 sutta’s, verdeeld over uit 56 boeken (saṃyutta’s) die elk een bepaald thema behandelen. In de vele, vaak zeer korte sutta’s van de Saṃyutta-Nikāya, worden de radicale inzichten van de Boeddha in de menselijke natuur naar voren gebracht en wordt zijn unieke weg naar geestelijke bevrijding uit het lijden in deze wereld getoond.

 

In dit vijfde Deel, het Mahā-Vagga, ‘Het grote Deel’, zijn 12 boeken opgenomen. Dit Deel wordt ‘Het grote Deel’ genoemd omdat het qua omvang het grootste Deel van de Saṃyutta-Nikāya is. ‘Groot’ wordt dit Deel waarschijnlijk ook genoemd omdat het de kern van de Leer van de Boeddha bevat. De eerste zeven boeken zijn namelijk gewijd aan de ‘37 factoren die bijdragen aan het ontwaken’: de vier vormen van het cultiveren van de aandacht, de vier juiste inspanningen, de vier grondslagen van magische kracht, de vijf geestelijke vermogens, de vijf krachten, de zeven verlichtingsfactoren en het Edele Achtvoudige Pad. De overige vijf boeken bevatten sutta’s over de monnik Anuruddha, de vier meditatiestadia, aandachtig in- en uitademen, het betreden van de stroom en de Vier Edele Waarheden.

C.J.G. v.d. Burg 18 februari 2014

Vertaling van het laatste deel* van de vijfdelige Samyutta-Nikaya, de 'verzameling van thematisch geordende leerredes' van de Boeddha. Dit deel bevat de kern van Boeddha's leer. De eerste zeven boeken in dit deel zijn gewijd aan de 'factoren die bijdragen aan het ontwaken'. Zij betreffen het cultiveren van de aandacht, de juiste inspanning, magischa kracht, geestelijke vermogens, de krachten, het ontwaken en het achtvoudige pad. De laatste vijf boeken omvatten sutta’s over Anuruddha, de jhana’s (‘meditatiestadia’), het aandachtig in- en uitademen, het ‘betreden van de stroom’ en de vier edele waarheden. Met inleiding, noten, appendices en registers. Naast de groeiende, maar meestal eenzijdige en slecht gedocumenteerde populaire literatuur over het boeddhisme is deze reeks een rijke bron van verantwoorde basisinformatie van blijvend hoge kwaliteit.

 

NBD Biblion

Login of registreer om een recensie toe te voegen.