U kunt met iDeal betalenmilindaplus verzendt via TNT

De verzameling van thematisch geordende leerredes 3


Het Deel der geledingen (Khandha-Vagga)

Breet, Jan de & Janssen, Rob


categorieën:   Theravada / Pali-canon
isbn: 9789056702311
uitvoering: gebonden met stofomslag
aantal pagina's: 400
druk: 1
vertaler: Jan de Breet & Rob Janssen
verschijningsdatum: 24 feb 2012
eerste uitgave: Saṃyutta-Nikāya (22-34)
status:  Leverbaar
prijs: € 34,95

Dit boek bevat een integrale vertaling van het derde Deel van de Saṃyutta-Nikāya, ‘De verzameling van thematisch geordende leerredes’ van de Boeddha. De Saṃyutta-Nikāya is in de traditionele telling – na de Dīgha- en de Majjhima-Nikāya – de derde verzameling (nikāya) van de Sutta-Piṭaka: de ‘mand’ (piṭaka) van leerredes (sutta’s) die aan de historische Boeddha en zijn belangrijkste leerlingen worden toegeschreven. Deze verzameling maakt deel uit van de Pali-Canon en vormt samen met de Vinaya-Piṭaka (de ‘mand’ van de orderegels) en de Abhidhamma-Piṭaka (de ‘mand’ met scholastieke teksten) het corpus van gewijde geschriften van de Theravāda. Deze Pali-Canon of Tipiṭaka (‘drie manden’) bevat de oudste bewaard gebleven geschriften van de boeddhistische traditie.

De Saṃyutta-Nikāya bevat 2904 sutta’s, verdeeld over uit 56 boeken (saṃyutta’s) die elk een bepaald thema behandelen. In de vele, vaak zeer korte sutta’s van de Saṃyutta-Nikāya, worden de radicale inzichten van de Boeddha in de menselijke natuur naar voren gebracht en wordt zijn unieke weg naar geestelijke bevrijding uit het lijden in deze wereld getoond.

 

In dit derde Deel, het Khandha-Vagga, ‘Het Deel der geledingen’, zijn 13 boeken opgenomen. De rode draad door dit Deel wordt gevormd door de ‘vijf geledingen van de persoonlijkheid’ (pañca khandha). Het eerste en langste boek is hier geheel aan gewijd. Ook drie kleinere boeken (23, 24 en 33) zijn er aan gewijd. In de andere negen boeken worden vier thema’s aan de orde gesteld: de tien manieren om zintuiglijke ervaringen te beschrijven, de negen meditatiestadia, karma en de vaardigheden die nodig zijn voor het bereiken van concentratie. In boek 28 en 33 leren we ook iets over de persoonlijkheid van twee belangrijke leerlingen van de Boeddha, namelijk Sāriputta en Vacchagotta.

NBD | Biblion 3 februari 2017

Vertaling van het derde deel van de vijfdelige Samyutta-Nikaya, de 'verzameling van thematisch geordende leerredes' van de Boeddha. In dit deel van de Sanyutta-Nikaya staat het concept 'panca khandha' ('de vijf geledingen van persoonlijkheid') centraal. Het eerste van de in dit deel opgenomen 'samyutta's' (boeken) en de drie kleinere boeken zijn hier geheel aan gewijd.

 

Andere onderwerpen zijn: beschrijvingen van de zes zintuigelijke ervaringen; de negen meditatiestadia; de soort karma, die leidt tot bepaalde wedergeboorten; de vaardigheid om concentratie te bereiken; de persoonlijkheid van enkele leerlingen van de Boeddha. Met inleiding, noten, appendices en registers. 

 

Naast de groeiende maar mestal slecht gedocumenteerde, populaire literatuur over het boeddhisme, is deze reeks een rijke bron van verantwoorde basisinformatie van blijvend hoge kwaliteit: een verademing! Deel 1 is 'Het deel der verzen' ; het tweede deel is 'Het deel der oorzaken'.

Login of registreer om een recensie toe te voegen.