Het hart van de revolutie

Gouden Lijst
Boeddha's radicale lessen over vergeving, compassie en vriendelijkheid

Noah Levine


categorieën:   Theravada / Meditatie / Vipassana
isbn: 9789056702762
uitvoering: paperback
aantal pagina's: 192
druk: 1
vertaler: Frank Uyttebroeck
verschijningsdatum: 24 nov 2011
eerste uitgave: The Heart of the Revolution
status:  Uitverkocht
prijs: € 22,75
prijs e-book: € 14,95
ledenprijs e-book: € 11,95

Noah Levine is de stem van een jonge generatie westerse boeddhisten. Hjj maakt op een unieke, levendige manier zichtbaar hoezeer het boeddhisme eigenlijk oproept tot radicale actie, in plaats van de passieve, vredevolle religie te zijn zoals zo velen beweren.

 

In Het hart van de revolutie nodigt Levine ons uit de zoektocht naar ons eigen, liefdevolle hart te ondernemen. Hij is daarbij uiterst openhartig over zijn eigen worsteling met diepe woede. Na vele jaren oefenen lukt het hem toegang te vinden tot de natuurlijke kwaliteit van zijn hart: compassie! Levine onthult ons bovendien op welke manier hij erin slaagt zijn ware boeddhanatuur te omarmen. 


De praktische oefeningen die hij in dit boek voorstelt, bieden ons geen ‘quick fix’ maar eerder een schatkaart naar de in onszelf verborgen rijkdom die geduldig wacht om geopenbaard te worden. Bevrijd jezelf van onnodig lijden en sluit je aan bij de revolutie die niet gevoed wordt door haat maar door vergeving, compassie en vriendelijkheid.

Willeke Oskam, De Soefi-gedachte, september 2018 25 september 2018

Noah Levine, een Amerikaanse boeddhistische leraar had een moeilijke jeugd, waarin drugsverslaving, geweld, misdaad en gevangenschap speelden. Zijn vader, Stephen Levine adviseerde hem te gaan mediteren. “In het begin was ik erg sceptisch over boeddhisme maar ik had wel een beetje vertrouwen in mijn vader.” Op 17-ja- rige leeftijd begint hij te mediteren en de lessen van Boeddha te bestuderen. Mindfulness geeft hem nieuwe inzichten in zijn pijn en neigingen om zichzelf en andere mensen te kwetsen. Hij erkent dat haat zachter kan worden. Na vele jaren studie en boeddhistische oefeningen leert hij zijn pijn met mededogen te omarmen. Hij raakt overtuigd dat kwaad voortkomt uit lijden en onwetendheid. Door jarenlang te oefenen, lukt het hem zijn hart meer te openen. Levine leert zich vooral te bevrijden van zijn verleden. Het delen van zijn persoonlijke ervaringen en het systematisch doen van boeddhistische oefeningen uit de Theravada-traditie zorgen voor een verdieping. Levine integreert de wijze woorden van de Boeddha: Haat stopt nooit door haat. Maar alleen door liefde wordt haat geheeld. Door het lezen, erken en ervaar ik mijn eigen pijn. Het boek van deze ervaringsdeskundige is een aanbeveling voor degenen die het hartgebied willen openen en/of anders met pijn willen omgaan.

Login of registreer om een recensie toe te voegen.