Yoga Body, Buddha Mind


Complete gids voor een heldere geest en een krachtig lichaam

Cyndi Lee


categorieën:   Boeddhisme (algemeen) / Yoga / Mindfulness
isbn: 9789060307397
uitvoering: paperback
aantal pagina's: 288
druk: 1
vertaler: Marijke Koekoek
verschijningsdatum: 24 nov 2014
eerste uitgave: Yoga Body, Buddha Mind
status:  Uitverkocht
prijs: € 22,75

Je begint vol goede moed aan een serie yoga-oefeningen waarbij je probeert je hoofd naar je knieën te brengen en het gevoel hebt dat je hamstrings bijna scheuren. Je zit met gekruiste benen te mediteren, maar je merkt dat de spanning in je wervelkolom steeds groter wordt, dat je knieën pijn doen en dat je alleen maar aan het avondeten kunt denken. Je voelt je na een yogales heerlijk, maar dan zit iemand je dwars en snauw je hem af. Met yoga kunnen we ons lichaam positief veranderen, maar als onze geest nog steeds onrustig is door onderliggende lagen van spanning en angst, is onze gezondheid verre van optimaal.

 

In dit boek wordt uitgelegd hoe je tegelijkertijd helderheid van geest en kracht in je lichaam kunt ontwikkelen. De Boeddha heeft gezegd: ‘Ontwikkel positieve eigenschappen en verminder negatieve emoties. Dat is de weg naar verlichting.’ Yogameesters zeggen: ‘Versterk je lichaam, maak het soepeler en verenig het met de geest.’ Als je ooit yoga hebt gedaan, dan weet je dat het niet eenvoudig is om dit tweeledige advies op te volgen.


Yoga Body, Buddha Mind is het eerste boek waarin door slechts één methode lichaam en geest zich tegelijkertijd kunnen ontwikkelen. Cyndi Lee, een van de beroemdste yogadocenten van de Verenigde Staten, maakt ons deelgenoot van haar jarenlange ervaring als praktiserend, Tibetaans boeddhiste. In dit boek presenteert ze eenvoudige reeksen meditatie- en yogaoefeningen voor kersverse beginnelingen, maar ook gevorderde yogi’s en yogadocenten komen aan hun trekken.

 

Cyndi Lee is leerling van Gelek Rinpoche en doceert hatha yoga. Voordat ze het inmiddels beroemde OM Yoga Center in hartje Manhattan oprichtte, was Cyndi al ruim twintig jaar internationaal actief als yogadocente. Ze is de bedenkster van de reeks OM Yoga in a Box, een bestseller, en geeft yogalessen in zowel het OM Yoga Center in New York City als in East Hampton, New York, en leidt overal ter wereld yoga- en meditatieretraites.

 

Yoga Body, Buddha Mind werd besproken in deze nieuwsbrief.

L. Stor, NBD-Biblion 16 februari 2015

Een boek met yoga-oefenprogramma’s waarmee de lezer het lichaam kan versterken en training om de geest positief gestemd en helder te krijgen. Het lichaam kan sterk en krachtig zijn, maar wanneer de geest onrustig blijft vanwege onderliggende zorgen, is het lastig om het effect van yoga te kunnen ervaren. In het eerste hoofdstuk beschrijft de auteur dat het niet eenvoudig is om een heldere en rustige geest te ontwikkelen en dat het boeddhisme hierin een grote ondersteuning kan bieden. Boeddhisme richt zich op het ontwikkelen van bepaalde karaktereigenschappen zoals liefdevolle vriendelijkheid en mededogen. Door mededogen voor onszelf en anderen te ontwikkelen, kunnen wij onszelf volledige aanvaarden. De auteur spreekt over niet-hechtende alertheid, mededogen, welwillende energie en gedisciplineerde kracht. Evenals over intelligente, gevoelvolle, spontane interacties met onszelf en de wereld om ons heen. De ademhaling vormt de brug tussen ons lichaam en de geest. Ademhalingstechnieken (pranayama) en een mooie serie met yogaoefeningen wordt beschreven, vergezeld van foto’s. Met beknopt cursusprogramma voor beginners en gevorderden. Het gehele boek vormt een uitstekende gids voor mensen die aan yoga willen doen. Voor zowel professionele yogabeoefenaren (docenten) als geïnteresseerden.

Irina Verwer 27 januari 2015

Er zitten voordelen aan lang in een vliegtuig zitten. Dat je tijd hebt de boeken te lezen die al lang op je lagen te wachten, bijvoorbeeld.

 

Dat is dan ook wat ik eind december en begin januari deed. Lang in een vliegtuig zitten met een stapeltje boeken.
Om me heen kijkend realiseerde ik me dat ik de enige was zonder tekst op een scherm, maar met papier in de handen.
Ik houd van ouderwetse boeken, van het gevoel van papier en het spelen met de hoekjes van de pagina waarop je je bevindt. Bovendien kun je boeken ook nog gebruiken als steuntje in sommige yogahoudingen. En dat kun je van een e-reader niet zeggen.
Het boek ‘Yoga Body, Buddha Mind’ van Cyndi Lee was één van de boeken die ik in de lucht las.

Toen ik net in aanraking gekomen was met yoga, stuurde mijn oom het Amerikaanse tijdschrift Yoga Joural naar me toe. Ik kan me herinneren dat Cyndi’s artikelen in het tijdschrift me altijd aanspraken.
Ze waren praktisch, helder en met een liefdevolle humor geschreven.

 

Haar boek volgt die lijn. Behalve dat ‘Yoga Body, Buddha Mind’ makkelijk leesbaar is en vol mooie en persoonlijke verhalen staat, vind ik het leuk dat boeddhisme en yoga in dit boek gecombineerd worden.
Dat komt niet vaak voor, terwijl het juist meer verdieping en inzicht in beide filosofieën biedt.

 

Het boeddhisme bood Cyndi de diepgang waar ze naar op zoek was in yoga. Ze leerde niet zo met haarzelf bezig te zijn en toch haarzelf te kunnen zijn. Hierdoor leerde ze meer uit haar yoga-beoefening te halen.
Cyndi legt uit dat yoga veel meer is dan alleen de houdingen en geeft herkenbare voorbeelden waardoor het meer dan duidelijk wordt dat je nog zo vaak op je hoofd kunt staan, maar dat je iets mist als het denken dan nog steeds alle kanten op vliegt en van iedere waarneming een verhaal maakt:
“Na de eerste paar ademhalingen in een staande yogahouding heb je misschien het gevoel dat je dijspieren in brand staan, waarna deze zintuiglijke ervaring een gedachte wordt, zoals: dit is niet mijn lievelingshouding, waarna die verandert in een verhaallijn: waarom blijft deze docente altijd zo lang in deze houding staan? Ik denk niet dat ik nog eens naar een les van haar ga, want ze praat teveel tijdens deze houding en ik weet echt niet of het wel goed is om zo lang te blijven staan, misschien strek ik dit been wel even en doe ik net of ik kijk of mijn knie wel goed staat en rek ik zo tijd, ik doe echt liever zittende houdingen en die zijn sowieso waarschijnlijk beter voor mij omdat ik de laatste tijd zo hard heb gewerkt en ik denk dat ik vanavond een glas wijn bij het eten ga nemen omdat ik mezelf echt even moet verwennen omdat ik nooit genoeg slaap krijg en daarom is dit zo moeilijk voor mij en ik vind het ongelooflijk dat we nog steeds in deze houding moeten blijven staan van deze docente…”

 

Vervolgens legt ze (gelukkig) ook nog heel helder en vriendelijk uit hoe je yoga en meditatie kunt beoefenen, waarbij ze niet alleen de statische uiterlijke houding beschrijft, maar ook handreikingen geeft om te onderzoeken wat er binnenin je gebeurt. Zo leer je in het hier en nu in alles aanwezig te zijn en de oefeningen met een liefdevolle aandacht (en glimlach) uit te voeren.

 

Ik krijg vaak de vraag welk boek ik aan zou raden aan wie iets over yoga wil leren. Lastige vraag, vond ik, aangezien de meeste boeken alleen maar plaatjes van houdingen bevatten of juist alleen maar over de filosofie gaan.
Met Cyndi’s boek heb ik een antwoord gevonden. Alles staat er in: duidelijke foto’s van de houdingen, complete yogaseries, helder uitgelegde oefeningen en inspirerende teksten. Ik vind het boek niet alleen geweldig voor beginners, ook gevorderden en docenten zullen er inspiratie in vinden.

 

Blog Irina Verwer  

Oh My Yoga 19 januari 2015

In 2015 kiezen we voor: Yoga Body & Buddha Mind

Yoga Body, Buddha Mind gaat verder waar de yogales ophoudt. Verder dan het beoefenen van de (soms ingewikkelde) houdingen (waarbij je ondertussen aan het avondeten denkt), verder dan met gekruiste benen gaan zitten (terwijl de spanning in je wervelkolom steeds groter wordt) en verder dan meezingen met mantra’s (terwijl je niet weet waar je nou eigenlijk mee bezig bent).
Misschien ben jijzelf al enige tijd met yoga bezig, kan je al vijf minuten op je hoofd staan en ben je best vlot in de oefeningen. Maar als je aankomt bij het ‘spirituele’ gedeelte en er een meditatie-oefening volgt, begrijp je het niet, boeit het je niet of kun je je er niet aan overgeven. Zo ervoer Cyndi Lee dit toen zij zelf begon met yoga. En veel beoefenaars zullen dit herkennen. In Yoga Body, Buddha Mind vertelt de Amerikaanse yogadocente Lee hoe het boeddhisme haar de diepgang bood waar ze naar op zoek was in yoga. Ze leerde niet zo met haarzelf bezig te zijn en toch haarzelf te kunnen zijn. Ze leerde meer uit haar yoga-beoefening te halen, zonder dat ze na afloop van de les met een leeg, onvoldaan gevoel bleef zitten. Haar persoonlijke lessen en de wijsheden, technieken en beginselen uit het (Tibetaans) boeddhisme beschrijft ze in dit boek, in relatie tot yoga.


Boeddha
De Boeddha heeft gezegd: ‘Ontwikkel positieve eigenschappen en verminder negatieve emoties. Dat is de weg naar verlichting’. Yoga-meesters zeggen: ‘Versterk je lichaam, maak het soepeler en verenig het met de geest.’ Als je ooit yoga hebt gedaan dan weet je dat het niet eenvoudig is om dit tweeledige advies op te volgen. Yoga Body, Buddha Mind leert je hoe je door yoga kracht in je lichaam en een heldere geest kunt ontwikkelen. Want, hoewel de meeste mensen zich na een yogales lichamelijk beter voelen dan ervoor is er van innerlijk ontwaken nog geen sprake. Je kunt je lichaam danwel positief veranderen door yoga maar als je geest nog steeds onrustig is door onderliggende lagen van spanning en angst dan ben je verre van kalm, ontspannen en gezond. En zo kan het dat je na een heerlijke, ontspannen yogales naar buiten loopt en vervolgens gehaast boodschappen doet, foetert als je in de file staat en iemand die je dwarszit afsnauwt. Hallo yoga! Waar ben je gebleven?


Tadasana
De wijze lessen van Boeddha die Lee behandelt, leren je yoga te begrijpen en maken yoga fascinerend. Hoe dat eruitziet? Om te beginnen vertelt Lee wat de Tadasana (berghouding) precies inhoudt, wat de achterliggende filosofie is en hoe je een goede Tadasana uitvoert. Zodat de asana meer wordt dan een eenvoudige statische houding. Het wordt een dynamische, mooie pose met betekenis. De uitlijning-, beweging-, draai- en coördinatietechnieken om evenwicht tot uitdrukking te brengen tijdens Tadasana vormen de basis voor alle andere yogahoudingen. Op deze manier leidt Lee je door de asana’s, meditatie- en ademhalingstechnieken.


Gelukzaligheid
Neem de tijd voor de oefeningen en nog een tip: spreek de lessen in op een opname-apparaat en voer ze vervolgens in alle rust uit. Geleidelijk aan creëer je rust en kalmte in je geest en je leven. Gaandeweg zal je je ademhaling, geest en hart echt gaan voelen. Klinkt wat zweverig misschien, maar Lee weet haar boodschap op een luchtige manier te verpakken. Geschreven vanuit haar persoonlijke ervaring en met grappige anekdotes. Als je denkt: mediteren, moeilijk? Niet als je leest wat Lee erover schrijft. ‘Mediteren is misschien iets dieps, maar hoeft niet zwaar te zijn. Vergeet niet, je zit alleen maar stil en kijkt naar de film van je eigen geest.’
Als je in 2015 meer uit je yoga-beoefening wilt halen, dan is dit boek een mooi begin van jouw spirituele verdieping. Je komt erachter dat yoga niet hetzelfde is als relaxen. Yoga kan een gevoel van ruimte en rust geven in je hoofd en lichaam, maar dat kost tijd. Succes en alle goeds voor 2015!

 

Recensent: Astrid Post-Dhanai
ohmyyoga.nl  
Recensie 

Login of registreer om een recensie toe te voegen.