Satipatthana, de directe weg naar bevrijding


Bhikkhu Analayo


categorieën:   Boeddhisme / Meditatie
isbn: 9789056702458
uitvoering: paperback met flappen
aantal pagina's: 352
druk: 2
vertaler: Marian de Heus
verschijningsdatum: 22 feb 2012
eerste uitgave: Satipatthana, The Direct Path to Realization
status:  Leverbaar
prijs: € 34,95

In dit boek wordt een uiterst nauwkeurige analyse gemaakt van het Satipatthana-Sutta: de belangrijkste leerrede van de Boeddha over meditatie. Door zijn persoonlijke tekstopvatting steeds naast andere interpretaties te plaatsen (ontleend aan vergelijkbare teksten uit de Pali-canon, de commentaren of recente publicaties van wetenschappers en meditatieleraren) weet Bhikkhu Analayo elk basisbegrip op heldere en veelzijdige wijze te belichten. Het Satipatthana-Sutta behandelt de aandachtige beschouwing van lichaam, gevoelens, geest en dhamma’s. Dat lijkt een vrij eenvoudige opgave, maar bij nadere beschouwing blijkt het te gaan om de hele psychologie en anatomie van het menselijk functioneren. De grote waarde van deze uiteenzetting is dat Bhikkhu Analayo niet zijn eigen visie voorop stelt, maar een zo breed mogelijk perspectief biedt op het beoefenen van de vier satipatthana’s.

NBD | Biblion 3 februari 2017

Satipatthana, als de 'directe weg' naar nirvana wordt behandeld in het Satipatthana-Sutta, te vinden in Majjhima-Nikaya, I, 55-63 en uitgebreider in Digha-Nikaya, II, 305-315. Het Satipatthana-Sutta analyseert de werkingen van lichaam en geest en neemt en passant de totale psychologie en anatomie van het menselijk functioneren mee. 

 

De auteur, een Duitse boeddhistische monnik, behandelt deze belangrijkste leerrede van de Boeddha over meditatie op voorbeeldige wijze: alle basisbegrippen worden veelzijdig belicht doordat de auteur zijn eigen opvattingen vergelijkt met die van andere wetenschappers en beoefenaren van boeddhistische meditatie.

 

Met 22 pagina's bibliografie, een woordenlijst Pali-Nederlands en een register. Ongeveer de helft van de tekst bestaat uit voetnoten. 

Login of registreer om een recensie toe te voegen.