Onderwerpen
Meer zicht op satipatthanaBhikkhu Analayo
Media > Boeken > Non-fictie > Boeken over lichaam, geest en spiritualiteit
Asoka
Asoka
€ 34,95
in_stock
In Meer zicht op satipatthana onderzoekt Bhikkhu Analayo nogmaals de belangrijkste vroegboeddhistische leerrede over aandachtig gewaarzijn en beoefening van meditatie: het Satipatthana-sutta. Door deze tekst steeds te vergelijken met twee parallelle versies die overgeleverd zijn in de Chinese tradities ontstaat een heel genuanceerd beeld van de menselijke zwakheden en krachten in de omgang met zichzelf en anderen. Daarin toont zich de grote waarde van een aandachtige beschouwing van het eigen functioneren.
Analayo plaatst de veelzijdigheid en toepasbaarheid van satipatthana in een breder perspectief door ook andere leerredes te raadplegen, afkomstig uit de Pali-canon en bewaard gebleven Tibetaanse en Chinese vertalingen. Ook in dit boek, het vervolg op Satipatthana – de directe weg naar bevrijding, weet Analayo het wetenschappelijk onderzoek en de praktische beoefening op een zinvolle manier te combineren.
Beluister een interview met Bhikkhu Analayo over het verrassende nieuwe beeld van de beoefening van mindfulness en de vruchtbare manier om wetenschappelijk onderzoek en praktische beoefening hiervan te combineren.
Meer zicht op satipatthana kwam aan bod in deze nieuwsbrief. NBD | Biblion 16 september 2016 Deze uitgave is een vervolg op Satipatthana - de directe weg naar bevrijding door de Duiste boeddhistische monnik Bhikkhu Analayo (1962). In zijn eerste boek onderzocht hij op minutieuze wijze het Satipatthana-suta van de Majjhima-Nikaya, die tot de Pali-canon van de theravada-traditie behoort. Het is een vroegboeddhistische leerrede over aandachttig gewaarzijn en beoefening van meditatie.
Net als in zijn eerste boek behandelt hij de aandachtige beschouwing van lichaam, gevoelens, geest en dharma's in 'het overwinnen van hunkering en ongenoegen ten aanzien van de wereld'. Hier bespreekt hij gedetaileerd parallelle, met de Pali-leerredes corresponderende versies die in andere boeddhistische tradities bewaard zijn gebleven en zijn overgeleverd in het Chinees (met name de Madhyama- en Ekottarika-Agama's), Sanskriet en Tibetaans. De belangrijkste verschillen tussen deze canonieke versies (het dertiende hoofdstuk bevat een doorlopende vertaling) worden in handzame schema's getoond.
Door de academische insteek en uitwerking vooral geschikt voor de gevorde meditatiebeoefenaar.
Met bibliografie en registers. Login of registreer om een recensie toe te voegen.
|
Hiervoor moet u ingelogd zijn, log in of registeer om door te gaan.
>Zet op verlanglijstjeHiervoor moet u ingelogd zijn, log in of registeer om door te gaan.
>Schrijf een recensie