Aldus sprak de Boeddha


Bloemlezing uit de Pali-canon

Breet, Jan de & Janssen, Rob


categorieën:   Theravada / Pali-canon
isbn: 9789056701680
uitvoering: Genaaide paperback met flappen
aantal pagina's: 288
druk: 2
vertaler: Jan de Breet & Rob Janssen
verschijningsdatum: 03 okt 2011
status:  Leverbaar
prijs: € 24,75

Sinds de start van de Klassieke tekstbibliotheek in 1998 publiceerden Jan de Breet en Rob Janssen in deze prestigieuze reeks meer dan 3500 pagina's vertaald uit de oude boeddhistische Pali-canon. De schijnbare ondoordringbaarheid van de oude boeddhistische canon en de massaliteit van de teksten vormen echter voor velen nog een drempel om werkelijk kennis te nemen van de oorspronkelijke teksten.


Als toegankelijke kennismaking met deze rijke literatuur hebben Jan de Breet en Rob Janssen een selectie gemaakt uit de grote hoeveelheid vertalingen. In 'Aldus sprak de Boeddha' zijn de teksten thematisch geordend rond het leven en de leer van de historische Boeddha. Het leven van Siddhattha Gotama wordt verteld aan de hand van markante passages uit de canon, en de centrale begrippen van de boeddhistische leer (de vier edele waarheden, wedergeboorte, afhankelijke oorsprong, enz.) worden uitgelegd door de Meester zelf, door middel van zorgvuldig geselecteerde citaten uit de oude soetra's.


Speciaal voor deze bloemlezing is de selectie uit de reeds beschikbare vertalingen (Digha, Majjhima- en Khuddaka-Nikaya) aangevuld met vertalingen uit delen van de canon die nog niet eerder in het Nederlands beschikbaar waren (Anguttara- en Samyutta-Nikaya).


Aldus sprak de Boeddha is niet alleen een zelfstandige introductie tot het leven en de leer van de Boeddha, maar ook een ideale kennismaking met de canonieke literatuur. Een boeddhistische 'bijbel' in zakformaat!

NBD | Biblion 8 juni 2010

Representatieve bloemlezing uit de omvangrijke integrale vertalingen van de boeddhistische Pali canonteksten (verzameling lange/middellange leerredes en korte teksten) die de twee auteurs sinds de start van de 'Asoka klassieke tekstbibliotheek' vanaf 1998 hebben gemaakt. Hoe belangrijk ook, voor veel lezers bleken deze canonteksten nog te ontoegankelijk te zijn, omdat ze structureel te onduidelijk waren en te lange passages met te veel herhaling bevatten om werkelijk tot de kern door te dringen. Deze bloemlezing uit beschikbare en nieuwe vertalingen (Anguttara en Samyutta Nikaya, Vinaya) vult deze leemte. Naast een uitgebreide algemene inleiding in het oude boeddhisme wordt in het eerste hoofdstuk het leven de leer van de historische boeddha verteld aan de hand van markante passages uit de canon (eerste preek in het hertenpark in Benares) en centrale begrippen van de leer (karma, nirvana). In het tweede hoofdstuk worden de vier edele waarheden diepgaandr behandeld. Deze compacte en laagdrempelige uitgave voorziet voor zowel ingewijden als leken in een behoefte.

(NBD|Biblion recensie, J. Hodenius)

Login of registreer om een recensie toe te voegen.